Elitträning

elittraning
Vi kan träning som kräver kroppsegen belastning, t.ex. multisport, klättring, kampsport och löpning samt träning för extrembelastning som tyngdlyftning. Foto: K.Smith.

Elitträning kan låta som ett väldigt generellt begrepp vad gäller träning. Naturligtvis skiftar vårt upplägg beroende på vad du som kund tränar för – det är trots allt skillnad på triathlon och golf. Vår utmaning och inspiration är att få möjlighet att träna fram varje individs toppkapacitet. Det är sedan upp till var och en att välja hur dess kapacitet utnyttjas.

Kapacitet och adaption
För att kunna prestera på din fysiska topp krävs en välutvecklad kapacitet att kunna styra din förmåga så att du alltid får ut rätt effekt ur kroppen. Den grundläggande tekniken är inte, som man kanske skulle tro, enkel adaption genom att bara träna de tävlingsmoment som ingår i den sport du vill utvecklas inom. Det kallas för ”baning” och leder nästan alltid fel. Det svåra i elitträning är att träna upp kapacitet utan att skapa nya adaptioner som hindrar utövande av din idrott eller ger negativ påverkar på tävling. Naturligtvis behöver du träna tävlingsmoment för att bli riktigt bra. Men det behöver kompletteras med en omfattande fysisk träning av rörelsekontroll för att träna upp förmågan att i rätt sekvensordning styra kroppen i rörelse.

Löpning och tyngdlyftning
Genom åren har vi tränat våra kunder inom olika idrotter och inför olika fysiska strapatser. All vår träning gör folk till acceptabla löpare. Om du ska tävla i löpning krävs det olika typer av kapacitet beroende på hur långt du ska springa. Förutom att fötter, vader och ben ska fungera maximalt måste även hållningen och utförandet av överkroppsrörelser i löpsteget vara koordinerat med underkroppen. Därtill måste andningen vara maximalt effektivt. Det är en stor utmaning för en löpare eftersom det är svårt att uppfatta vad som sker i andningens muskulatur när man springer. Löpning kräver nedsättning av hjärnans upplevelsekapacitet, så att du sparar energi.

Vi på Westninefitness fystränar ungdomar som elitsatsar på idrotter som judo och tyngdlyftning. Vi anser att tyngdlyftning är den ultimata fysiska utmaningen för en människa. Hela kroppen utsätts för stor belastning under den korta, explosiva tid som du genomför ett lyft. Det kräver mycket träning, och rätt typ av träning, eftersom du inte bör bli stel av din ansträngning. En mycket stor utmaning!